welcome and thanks for visit our blog kisahsukadukakami.blogspot.com

Monday, May 28, 2012

Selamat Tinggal Blogger !


Hai semua. Sebenarnya kitorang dah lama nak buat entry ni. Tapi asyik tertangguh je. Rasanya ni mungkin entry terakhir dari kitorang. Lepas ni mungkin dah tak update lagi. Kitorang ingat nak minta cadangan dari bloggers, tentang blog kitorang ni. Tapi bila fikir-fikir balik, tak apa lah. Kitorang buat keputusan sendiri bahawa kitorang akan DEACTIVE blog kitorang ni.

Kenapa ?

Sebab kitorang akan berpisah. So lepas ni dah tak ada kisah tentang Si Kembar. Nama pun kisahsukadukakami.blogspot.com kan, kami tu mesti lah merujuk pada kitorang ni. HEHE. Update pun mesti lah kena update pasal kitorang je. Kitorang share blog ni sebab sharing is caring. ;p

Lepas ni kitorang dah tak update. Mungkin ini last entry dari kitorang. Kalau ada yang rindu nak baca entry kitorang, tunggu lah bila kitorang bergabung balik. Dulu masa nak dekat SPM, kitorang tak ada pun nak deactive blog ni sebab kitorang masih bersama. Tapi sekarang dah lain. Memang lain sangat-sangat. Zaman sekolah pun dah berlalu. Rasa sekejap sangat masa berlalu.


Terima kasih kepada yang sudi membaca entry merepek kitorang selama ni. Terima kasih jugak kepada follower yang sudi follow blog kitorang ni. Semestinya kitorang akan rindu dengan blog ni. Macam-macam cerita yang kitorang kongsi dalam blog ni. Bila-bila masa je kitorang akan deactive blog ni.



Selamat tinggal blogger !

p/s :  Doakan yang baik-baik untuk kitorang ye ... :D

Thanks for reading . Lot's of love :)

Wednesday, May 23, 2012

Si Kembar masuk Istana


Hai semua. Korang semua sihat ? Harap-harap sihat la ye. Sekarang ni cuaca tak menentu, ramai yang tak berapa sihat. Kitorang tak sabar nak update sebenarnya. Post title tu macam gempak je kan. Si kembar masuk istana ... Wuuuuu, ingat senang-senang ke boleh masuk istana. Cewah. ;p

Kitorang pergi istana ni 21 May 2012. Pagi tu kitorang pergi Institut Jantung Negara ( IJN ) dulu. Haa, buat apa pulak pergi IJN tu ? Tak payah tahu lah buat apa kitorang pergi sana. Kitorang nak cerita pasal masuk istana, bukannya tentang pergi IJN. HEHE. So, dalam tengah hari baru kitorang pergi istana. Kebetulan kitorang pergi hari Isnin, hari orang bekerja kan. So tak ada lah ramai sangat pengunjung. 

Ehh jap, istana mana pulak yang kitorang pergi ni. Dekat Malaysia ni kan banyak istana. Lupa pulak nak bagi tahu kitorang pergi Istana Negara ( lama ). Yang lama tau, bukan Istana Baru Jalan Duta tu. Rasanya ramai yang dah tahu Istana Negara ( lama ) dijadikan Muzium Diraja. Kitorang pergi sempena Pameran Raja Kita yang diadakan pada 16 April - 15 Jun 2012 dan dibuka dari pukul 9 pagi - 5 petang. 

Nak masuk istana tu kenalah jalan kaki. Kalau penat, ada orang jual air kat situ. ;)


Masuk istana ni percuma. Tapi kalau bawa kamera kena bayar. Jangan risau, tak mahal pun. Kamera telefon bimbit RM3, kamera / telefon bimbit video RM5, dan perakam video RM10. Itu pun kalau nak ambil gambar. Rugilah kan dapat masuk istana tapi tak ambil gambar. Nak masuk istana kena buka kasut tau.


 

 Selalu tengok dalam tv je kan, akhirnya dapat jugak tengok dengan mata kepala sendiri. 

Yang tengah tu kakak kitorang. HEHE.

Si Kembar

Abah dan Emak

Dapat cenderamata

 Inilah masanya untuk merasa masuk istana. Jangan lepaskan peluang untuk menjejakkan kaki ke Istana Negara ( lama ) dan melawat Pameran Raja Kita. Ingat tau 16 April - 15 Jun 2012, 9 pagi - 5 petang.


Gambar yang kitorang ambil memang banyak. Tak terlarat nak letak semua dalam entry ni. Kalau nak rasa dan tahu macam mana keadaan dalam istana tu, datanglah okay ! Pelancong dari luar negara pun ramai yang melawat. Jom la kita sebagai rakyat Malaysia meluangkan masa untuk melawat istana .............


Thanks for reading . Lot's of love :)

Tuesday, May 22, 2012

#21 Wordless Wednesday - You smile, I smile


 


Thanks for reading . Lot's of love :)

Monday, May 21, 2012

Dating di McDonald's je ...


Hai semua. Sekarang ni budak-budak lepasan SPM 2011 tengah sibuk nak menguruskan hal kemasukan ke universiti, matrikulasi dan sebagainya. Kiranya semua tengah sibuk dengan sambung belajar lah. Ada jugak yang masuk tingkatan enam dan kolej swasta. Tapi kitorang sibuk nak dating. HEHE.

Okay, back to the post title. Kitorang pergi dating lagi pada 20 May 2012. Tapi kali ni dating bukan secara formal. Ehh, ada pulak formal dengan tak formal ke ? Kitorang setakat minum-minum je, pastu borak-borak. Kiranya macam melepak la yehh ? Lebih kurang la kot. Melepak sekali-sekala, apa salahnya. ;p

Seperti biasa, sebelum jumpa kena lah buat perbincangan dahulu. Setelah berbincang, dan keputusan sebulat suara memilih McDonald's sebagai lokasi melepak. Macam ganas sangat la pulak bila guna ayat ' melepak ' tu. HAHA. Kita guna ayat manis-manis sikit la ye, dating okay.

Atas alasan apa kitorang nak jumpa ? Perlu ke alasan untuk ber-dating. Kalau perlu, kitorang ada alasannya, tapi biarlah rahsia. :)

Haziqah & Aienal

Dengan siapa lagi kitorang dating kalau bukan dengan dua orang budak cantik ni. Tapi kalau ada orang yang nak mengajak ber-dating, boleh je. Kena buat appointment dulu lah ye. Biasa lah, kitorang ni selalu busy. Cehh. Busy la sangat .... ;p

Macam biasa lah, dating dengan diaorang ni banyak gelak je. Mula-mula sampai kat McD tu, kitorang duduk kat tingkat bawah. Tingkat atas tak buka lagi sebab ada orang tengah mop lantai. Kitorang pergi pagi, ramai orang yang breakfast, so kitorang tak makan apa-apa. Sebab sebelum pergi kitorang dah breakfast dulu kat rumah. Aienal je yang makan, tu pun makan bubur je. Sakit tekak katanya. :D

Kitorang tunggu pukul 11 lebih baru order. Mula-mula lepak kat bawah je, tapi macam tak best la pulak. Yelah, kitorang kalau dating tak gelak memang tak sah. Kitorang pun pindah naik atas. Orang tak ramai lagi waktu tu. So nak gelak sakan kat atas tu tak ada lah segan sangat. HEHE. Kitorang pergi McD Andalas je. Orang yang duduk area Klang tahu lah Andalas ni dekat mana.

Segala macam topik kitorang borak sampai masuk bab artis. HAHA. Artis yang mana, biarlah rahsia. Tak berani nak cerita kat blog ni. Nanti tak pasal-pasal kitorang jadi popular pulak. Kitorang kalau dating memang tak sah kalau tak ambil gambar. Walaupun dekat McD je, tapi apa salahnya nak ambil gambar. Lagi pun orang tak ramai sangat, tak ada lah segan sangat nak posing. ;D



Itu posing yang ayu-ayu gituhh. Yang gila-gila memang banyak lah. Muka Aienal dengan Haziqah semua okay, tapi muka kitorang berdua macam apa je. -.-

Sudah cukup, cukup sudah .... Sekejap je masa berlalu. Tibalah masa untuk kita berpisah. Sedih weyh, nanti mesti dah susah nak jumpa. Bukan selalu kita dapat jumpa kan. Rasa macam nak nangis je masa nak balik tu. HUUUU :'(  Harap-harap itu bukan pertemuan terakhir kita.


Semoga persahabatan kita kekal. :)
Aminnnn .....

p/s : Thanks For Everything. 



Thanks for reading . Lot's of love :)

Thursday, May 17, 2012

Delima, bijinya dari Syurga


Hai semua. Kali ni nak update pasal buah-buahan ke ? HEHE. Buah apa korang nak ? Sorry, pilihan berada di jari-jemari ini. Maka hari ni, kitorang nak cerita tentang buah delima. Kitorang memang tertarik sangat dengan artikel ni. Tak rugi pun kalau korang baca sampai habis. Harap-harap ada lah yang sudi baca entry ni. :)

------------------------------------------------------------------

Ramai orang berkata tentang kebaikan buah delima. Malah ada yang mengatakan, bila makan buah delima, makanlah sepenuhnya dan jangan ditinggalkan walau sebiji pun dari biji-biji yang ada di dalam buah tersebut. Kata mereka, di antara biji-biji yang dimakan itu, ada biji yang ada keberkatannya.

Pokok buah delima atau nama saintifiknya dikenali sebagai punica granatum, tidak dinafikan kaya dengan khasiat. Selain mempunyai kadar gula yang mudah dicerba, ia juga mengandungi kadar lemak yang rendah, potasium, kalsium, magnisum, fostor, zat besi, vitamin C dan banyak lagi. Dan kerana khasiat yang banyak itu Ali r.a. dalam satu riwayat dari Rabia'ah binti I'yadh al-Kilbiyyah berkata, " Saya pernah mendengar Ali r.a. berkata, makanlah delima dengan kulitnya, sesungguhnya ia membersihkan saluran penghadaman. " Apa pun Rasulullah juga pernah berkata, " Tidak ada satu delima pun kecuali di dalamnya terdapat satu biji yang berasal dari delima syurga. "

Manakala dalam satu riwayat Ibn Abbas r.a. mengatakan, " Beliau pernah mengambil satu biji delima lalu memakannya. Ada seseorang yang bertanya, Hai, Ibnu Abbas, mengapa kamu berbuat demikian ? Beliau menjawab, " Sesungguhnya saya mendapat berita bahawa tidak ada satu buah delima pun di bumi ini kecuali ia diisi dengan satu biji delima dari syurga. Barang kali ini termasuk buah delima dari syurga itu. "

---------------------------------------------------------------------


Itulah buah delima. Ada sesiapa yang tak pernah tengok buah ni ? Pernah rasa tak ? Kitorang pernah rasa buah delima. Dalam dia memang banyak biji. Dan biji-biji itulah yang dimakan. Kebanyakan produk kesihatan menggunakan buah delima, contoh macam jus buah. 

Semoga artikel ni dapat menambah serba sedikit pengetahuan kita. Hmmmm, sekarang baru tahu apa yang dimaksudkan " Delima, bijinya dari Syurga ". Terima kasih pada yang sudi membaca.

Sumber : Al - Islam


Thanks for reading . Lot's of love :)

Monday, May 14, 2012

Segmen : Header Percuma Bahagian 3


Jom join !

klik banner, jom kita join sama-sama.

Bila dapat tahu nabila buat segmen ni, kitorang memang excited nak join. HAHA. Teringin sangat nak ada header sendiri. Header yang kitorang guna sekarang ni pun ambil freebies dari blogger. ;p 

Ciri-ciri header simple yang kitorang inginkan :

[a]. Title : Si Kembar

[b]. Ayat  : http://kisahsukadukakami.blogspot.com

[c]. Font :

( Title )

 
( Ayat )

[d]. Code warna :  #46C7C7 ( Title ).  #F564C3 ( Ayat ).

[e]. Gambar : Sini


p/s : Semua ciri-ciri yang kitorang nak tu ambil dekat freebies nabila, so senang sikit kan. HEHE. Semoga penyertaan kitorang diterima dan ada rezeki untuk dapat header tu. :)




Thanks for reading . Lot's of love :)

Sunday, May 13, 2012

Akhirnya kau kembali jua !


Ya Allah. Syukur Alhamdulillah. Gembira tak terkata. Sukar di ungkapkan perasaan ini. Setelah berhari-hari kitorang tunggu kau, rindu dekat kau. Rasa macam nak menangis je masa kau tak ada. Memang rindu gila lah dekat kau. Dah terbiasa tengok muka kau hari-hari. Mana boleh tak rindu kan. Fuhhh !

Hamboi ! Ayat macam nak berdrama pulak kat sini. HAHA. Tak reti lah nak guna ayat yang berbunga-bunga ni, kasi hentam jelah. ;p Rasa kekok pulak sebab dah lama tak menatap wajah kekasih hati ni. Wah wah wah.. Kekasih hati gituhh. Senang cerita, kekasih hati kitorang ni lebih di kenali sebagai komputer atau pc. Dah lama beb tak menatap pc. Wuuuuu...

Nak tahu kenapa ? Sebab kawan baik kepada komputer atau pc ni kurang sihat. Kawan dia lebih dikenali sebagai cpu atau anak gajah. Tak payah nak pelik sangat kenapa panggil anak gajah. Suka hati lah nak panggil apa pun. ;p Selalu sangat tak sihat, nak bawak pergi klinik atau hospital bukan murah kos rawatannya. Fuhh, boleh pening kepala bila fikir. ;D


Hmmm. Tenang je bila tengok laut, tapi bila laut bergelora macam tu lah kitorang rasa di saat kekasih hati tak sihat. HAHA. Tak ada kena mengena langsung eh ? Merepek la pulak. :D

Sepanjang kekasih hati kitorang tak sihat, kitorang guna inisiatif yang lain untuk online. Cewahhh, inisiatif konon. HEHE. Apa-apa pun, kitorang bersyukur sangat-sangat sebab kekasih hati ni dah sihat. Tolonglah jangan sakit lagi. Kitorang susah hati tahu tak ? ;p


Thanks for reading . Lot's of love :)

Wednesday, May 9, 2012

#20 Wordless Wednesday - Wajah



Disebalik wajah itu, ada rahsia nya.


Thanks for reading . Lot's of love :)

Tuesday, May 8, 2012

Ciri - ciri kawan kaki pau.


Hai bloggers dan para pembaca. Semoga hari ni hari yang indah untuk kita semua. HEHE. Sebenarnya kitorang tak ada idea pun nak update blog. Kalau ada pun banyak merapu meraban. HAHA. Silap-silap orang yang baca boleh meroyan. Uishhh.... Jangan la sampai macam tu. ;p

Ni nak tanya sikit. Korang ada tak kawan kaki pau ? Tahu tak kaki pau tu apa ? Aduihhh.. Macam mana nak explain ni ek. HUHU. 

Tapi yang penting, bukan pau yang untuk makan tu.... HAHA.

Jom kita kenali ciri-ciri teman atau kawan kaki pau.

Setiap kali jumpa orang pasti akan meminta. Bukan sahaja duit tetapi makanan, rokok dan sebagainya.

Kebiasaannya jumlah duit yang di pinjam oleh seorang 'kaki pau' tidak banyak dan tidak akan lebih dari RM10 kerana mahu mengelakkan orang lain perasan hobi mereka ini.

Mereka yang tergolong dalam kumpulan ini kebiasaannya seorang yang kelakar, ceria dan happy go lucky. Dalam bergelak-ketawa itulah mereka akan mencari mangsa.

Lelaki lebih banyak tergolong dalam kumpulan ini berbanding perempuan.Tapi perempuan pun ada juga kan....

Sikap mereka yang selamba dan seperti tidak ada masalah duit membuatkan kamu tidak akan perasan masalah yang di hadapi oleh mereka-mereka ini.

Kaki pau bijak memilih situasi apabila mengenakan mangsanya. Mereka akan memilih situasi yang terdesak. Misalnya ikut kamu makan di kedai tetapi bila membayar minta kamu bayarkan kononnya tidak ada duit kecil ataupun tertinggal duit. Ataupun ketika membeli barang. Saat kamu beratur di kaunter, dia akan meletakkan barangnya sekali. Alasannya malas mahu beratur.

Kaki pau ini sangat sukar untuk berubah kerana sebahagiannya telah terbiasa. Namun sebagai sahabat kamulah yang perlu membantu untuk dia berubah.

Orang yang tergolong dalam kaki pau ini kebanyakkan kebal. Kamu cakaplah apa pun hanya akan masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jadi jangan berputus asa untuk menasihatinya.

Kitorang sekadar ingin berkongsi. Kalau ada sesiapa yang pernah mengalami, kenalah nasihatkan dia. Kepada yang belum pernah terkena tu, berhati-hati jelah sebelum kita terkena. Tak salah sekiranya kita berhati-hati dalam memilih kawan.




Semoga info ini memberi manfaat kepada semua. 

Sumber : Remaja


Thanks for reading . Lot's of love :)

Friday, May 4, 2012

sesat di PWTC


Hai semua.... Kitorang ada cerita hot hari ni. Kalau nak tahu, sekarang ni cuaca agak panas. Haaaa.. Itulah cerita hot. Awal-awal lagi dah merepek si kembar ni. Memandangkan cuaca sekarang agak panas, jaga lah kesihatan ye... Banyakkan minum air masak tau. Pesanan ikhlas ni tau, bukan iklan ke apa. HEHE.

Berbalik pada tajuk entry tu. Kitorang pergi pesta buku di PWTC tu. Korang semua pergi tak ? Ramai yang dah update kat blog pergi PWTC. Kitorang ni je yang baru nak update. Sekolah-sekolah pun banyak yang buat rombongan pergi pesta buku tu. Confirm tiap-tiap tahun mesti dapat sambutan. 

Kitorang pergi hari selasa 1 Mei bersamaan dengan Hari Pekerja. Haaa ! Bila sebut pasal hari pekerja, mestilah pekerja-pekerja cuti kan. Tapi ada jugak yang kerja... HEHE. Nasib lah kan, kitorang pergi masa ramai orang tengah cuti, mesti lah sesak sikit kat PWTC tu. Boleh dikatakan sesak sampai susah nak berjalan. HAHA. So, maknanya bukanlah sesat, tapi sesak. :D


 
 
Wahhh ! Muka teruja sebab dapat beli novel dekat PWTC. :D Kitorang tak pergi banyak tempat sebab ramai sangat orang. Kitorang cari novel je.... HEHE. Ingatkan nak ambil gambar kat PWTC, tapi hajat tak kesampaian. Nak jalan pun payah, lagi mau ambil gambar ? Haaaa.. Cuba bayangkan. Bawak je camera, ambil gambarnya tidak. HAHA. 

Tak sangka dapat jumpa cikgu sekolah kitorang dekat PWTC. Kebetulan sekolah kitorang pun ada buat rombongan masa tu. Ada jugak la terjumpa dengan beberapa orang junior. Mesti ramai yang beli buku rujukan. Kitorang dulu pun sama, cari buku rujukan, tapi sekarang ni dah tinggalkan bangku sekolah cari novel pulak. ;p

Salah satu novel yang kitorang beli tu, ada tanda tangan dari penulisnya iaitu Siti Rosmizah. Wahhh ! Happynya.... ;D Lepas dah shopping novel, kitorang pergi tengok wayang. Wohooo ~ Jangan terkejut pulak, kitorang bukan keluar berdua je tapi dengan kakak. HEHE. Keberanian belum cukup kuat untuk pergi berdua je di tempat-tempat seperti itu. KAHKAHKAH. Kitorang tengok cerita Battleship. HAHA. Dah lapuk kan ? Orang dah lama tengok, kitorang baru tengok. ;p

Sekian untuk laporan hari ini. HAHA. Kitorang dah lama tak update sebab banyak masalah yang menimpa. HUHU. -.-



Thanks for reading . Lot's of love :)

 
Copyright@Semua kandungan blog ini adalah hak milik Si Kembar :)